As Oy Torni-Mänttä

As Oy Torni-Mänttä

BRIX-tiiliverhouksella ja lisäeristyksellä merkittäviä kustannussäästöjä As Oy Torni-Mäntässä

Mäntässä sijaitsevassa kerrostalossa eteläseinän huonokuntoisuus paljastui yllättäen ja aiheutti pikaisen korjaustarpeen sekä turvallisuusriskin. Julkisivu purettiin eristeineen ja seinälle asennettiin BRIX-tiiliverhous, jolloin eristekerros saatiin lähes kolminkertaiseksi ilman muutoksia sokkeliin. Korjaus tehtiin talviolosuhteissa nopeasti asennettuna.

Hallituskatu 16:ssa huomattiin syyskuussa 2018, että 60-luvulla muuratussa julkisivussa etelän puoleinen seinä kallistui ulospäin. Riskinä oli, että seinä sortuisi talven aikana, joten kohteen korjaus haluttiin tehdä pikaisesti ennen seuraavaa pakkaskautta. Hannu Lius, Mäntän huoltotoimen tekninen isännöitsijä, otti kohteen hoitaakseen. Ensimmäisenä eliminoitiin turvallisuusriski ja sisäänkäynnin eteen tuotiin merikontti, jonka kautta asukkaat pääsivät kulkemaan taloon.

”Tiilimuuraus lähti ikkunoiden yläpuolelta. Kahdessa alimmassa tiilirivissä oli käytetty kahta kappaletta 8 mm:n harjaterästä saumassa, mutta ajan kanssa ne olivat ruostuneet. Tiilimuuraus oli ikkunoiden kohdalta tullut hieman alaspäin, jolloin muuraussiteet olivat yläreunasta alkaneet irtoamaan betonista. Seinä alkoi kallistumaan ulospäin, jolloin huomattiin, että riskinä on, että se kaatuu”, Lius kertoo.

Kuten monissa 60-luvun taloissa, muuraukseen oli jätetty myös tekemättä liikuntasaumat. Korjaustarve oli ilmeinen, ja ensimmäisenä varmistettiin kohteen turvallisuus. Sen jälkeen lähdettiin selvittämään, millä seinä korjattaisiin, pystyttäisiinkö eristystä mahdollisesti lisäämään ja mikä olisi taloudellisesti järkevin tapa tehdä remontti. Kohteesta tehtiin kustannusvertailua muurauksen ja muiden vaihtoehtojen välillä.

”Kyselin eri puolilta ja katsoin netistä eri vaihtoehtoja. Oli monia asioita, jotka puolsivat Stofixia. Hinta oli muuraukseen nähden suurin piirtein sama, mutta tuli reippaasti takaisin, kun saatiin melkein kolminkertaisesti eristystä entiseen nähden. Vanha tiili oli 130 mm ja uusi on nyt 20 mm, joten ennestään 70 mm paksu eristekerros saatiin kasvatettua 200 mm:iin ja vielä ilman muutoksia sokkeliin”, Lius tähdentää.

Sopimus allekirjoitettiin lokakuussa 2018 ja työt kohteessa käynnistyivät viikkoa myöhemmin. Purkuvaiheessa huomattiin, että 20 vuotta aiemmin vaihdetuissa ikkunoissa ikkunakarmit olivat huonosti kiinni. Ikkunoiden välissä olevan peltiverhouksen alta löytyi tiiliverhousta, jonka alla olleet eristeet olivat myös tummuneet. Huomattiin, että ikkunakarmeihin tulee rakentaa apukarmit, ja tiivistää rakenne uudelleen. Aikataulu oli hyvin suunniteltu, ja lisätyöt eivät aiheuttaneet viivettä kokonaisaikatauluun.

”Jos aikataulu ei pidä, niin nousen kyllä jaloilleni. Stofixin kanssa kaikki pelasi, ja alussa sovitussa aikataulussa pysyttiin, vaikka rakenteista paljastui yllätyksiä. Niistä ilmoitettiin heti, sovittiin, miten tehdään ja jatkettiin yhdessä”, kertoo Lius.

Remontin kokonaiskesto oli 2 kuukautta. Asukkailta tullut palaute kertoo siitä, että lisäeristyksellä on ollut merkittäviä vaikutuksia asumismukavuuteen. Nyt lisäeristetyn ulkoseinän vieressä on lämmin, kun ennen seinä on koettu vetoisana.

”Ne asukkaat, joilla on asunto eteläseinällä ovat konkreettisesti huomanneet, että pattereita on saanut vääntää muutaman pykälän pienemmälle. Myös asentajista on tullut positiivista palautetta. Eräskin asukas jäi kaipaamaan ”komeita nuoria miehiä”, joiden kanssa oli ollut mukava jutella”, muistelee Lius.

Kohteen kolme muuta julkisivua remontoidaan myöhemmin samalla tuotteella. Liuksen on tarkoitus tehdä vielä tarkempi laskelma, minkälainen säästövaikutus lisäeristämisellä on koko taloa ajatellen lämmityskustannuksia ajatellen. Ajatukset siitä ovat jo etukäteen toiveikkaat, sillä pelkästään yhden seinän lisäeristämisellä vaikutukset ovat olleet merkittävät.

”Jossain vaiheessa voi olla, että kun ajatellaan lisälämmöneristystä, niin saadaan remontti sillä säästöllä tehtyä. Se on ehdottomasti tämä systeemi, jolla korjaus toteutetaan. Tuotteesta on olemassa takuutodistukset sekä VTT:n tekemät tutkimukset”, Lius jatkaa.

”Rehellisesti sanon, että kaikki meni hyvin ja olen todella tyytyväinen. Työnjälki on hyvä ja sekä asukkaat että asiantuntijat ovat olleet tyytyväisiä”, Lius toteaa lopuksi.

Kohteen tiedot

Osoite Hallituskatu 16, Mänttä
Tilaaja Asunto Oy Torni-Mänttä
Vuosi 2019

Käytetyt materiaalit

Tiili Tiileri BRIX Liekki 247×47
Limitys 1/2
  • Kohteessa purettiin korjattavan päädyn tiiliverhous ja vanhat kostuneet eristeet
  • Asennettiin 150+50 eristys sekä tuulettuva BRIX-tiiliverhous

Katso lisää

"*" näyttää pakolliset kentät

Olen
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Teknisesti ylivertainen tiiliverhous kaikkien saataville

Täytä lomake ja kysy lisää mahdollosuuksista ja ominaisuuksista!